Největší cenzoři jsou Facebook a Google. Český Seznam.cz se ovšem také chová alibisticky

Klára Votavová

Nařčení z cenzury je v české veřejné diskusi dosti běžné. Že jsou cenzoři, se dozvídají moderátoři internetových diskusí či soukromé firmy, které se rozhodnou s dezinformátory ukončit reklamní spolupráci. Podobných reakcí se dostalo i letos otevřenému Centru proti terorismu a hybridním hrozbám při Ministerstvu vnitra, píše Klára Votavová v komentáři pro server Hlídacípes.org.

 

V reakci na svůj komentář Neutrální postoj k dezinformacím je chyba i autorka tohoto textu schytala spoustu kritiky, jejímž leitmotivem byla právě údajná snaha cenzurovat internet. Ve svém pobouření nad jakýmikoli zásahy do svobody slova však lidé často zapomínají, že jejich příspěvky na internetu jsou již dávno spravovány a tedy podle jejich logiky „cenzurovány“, a to nikým jiným, než digitálními platformami.

Duopol moci

Jak jsem již popsala v minulém článku, Facebook, Google i další platformy včetně Seznamu se snaží udržet si status neutrálních zprostředkovatelů obsahu (novinového i jakéhokoli jiného), aby za něj nemusely právně odpovídat.

Neutrální postoj k dezinformacím je chyba. Komentář Kláry Votavové

sinfin.digital