Odveta za podporu separatistů. Ukrajina zablokovala populární internetové služby z Ruska

ČTK

luš

Ukrajina zablokovala na svém území přístup k řadě populárních internetových služeb, nabízených ruskými firmami. Stalo se tak v rámci nových sankcí proti Rusku, které Kyjev obviňuje z podpory separatistů v Donbasu na východě země. Jde například o sociální sítě VKontakte a Odnoklassniki, vyhledávač Yandex či server elektronické pošty Mail.ru. Příslušné nařízení zveřejnila kancelář prezidenta Petra Porošenka, která již dříve dala najevo, že ruské internetové firmy vnímá jako hrozbu národní bezpečnosti. Kreml pohrozil reciproční odpovědí.

Sankce se vztahují také na televizní stanice RBK, TV Centr, VGTRK, NTV Plus a Zvězda, jakož i softwarových firem zaměřených na antivirové programy Kaspersky Lab a DrWeb, aerolinky Aeroflot, všechny ruské banky působící na anektovaném Krymu, jakož i ruské platební systémy.

Kreml zatím neupřesnil ruskou reakci na nové ukrajinské sankce, ale varoval Kyjev, že Rusko koná podle zásady vzájemnosti. „Je to další z mnoha kroků porušujících práva lidí žijících na Ukrajině dostávat informace, které je zajímají,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Ukrajinská omezení, která mají platit tři roky, odsoudila mluvčí ruského ministerstva zahraničí jako „politickou cenzuru“, ke které „USA a Evropa mlčí“. Náměstek ministra spojů Alexej Volin vyjádřil přesvědčení, že „v blízké budoucnosti statisíce a možná miliony Ukrajinců si zvýší počítačovou gramotnost, aby se naučili, jak blokování zakázaných stránek obcházet“. Podle listu Kommersant lze ukrajinské nařízení obcházet stejně snadno jako předchozí ruské zákazy ukrajinských webů.

sinfin.digital