Rozbuška násilností? Facebook pomohl rozpoutat útoky na Srí Lance i lynčování v Indonésii

ČTK

pav

Nedávné útoky buddhistů na muslimy na Srí Lance, loňské lynčování venkovanů v Indonésii, násilné útoky v Mexiku či Indii. Několik incidentů z poslední doby spojuje to, že je vyvolalo šíření nenávistných a nepravdivých sdělení na facebooku. Podle deníku The New York Times (NYT) může sociální síť v zemích se slabými institucemi působit jako rozbuška násilností.

Ve své reportáži se americký list věnuje hlavně nedávným událostem na Srí Lance. Část ostrova postihly na začátku března několikadenní nepokoje, při nichž členové většinového sinhálského etnika zapalovali obchody, domy nebo auta patřící zástupcům muslimské menšiny. Násilnosti vypukly po smrti sinhálského řidiče nákladního vozidla. Podle policie byl zabit po vyhroceném sporu s dalším motoristou. Na facebooku se ale rychle rozšířily teorie, že vrahové byli součástí spiknutí muslimů s cílem vyhladit buddhistickou většinu.

"Rekonstrukce propuknutí násilí na Srí Lance založená na rozhovorech s úředníky, oběťmi a obyčejnými uživateli zapletenými do online hněvu ukázala, že newsfeed facebooku sehrál ústřední roli v téměř každém kroku na cestě od fám k násilí," napsal NYT s tím, že facebook podle vícero zdrojů ignoroval opakovaná upozornění místních na nebezpečný obsah. List také upozorňuje na to, že algoritmus filtrující obsah na hlavní stránce sociální sítě nahrává příspěvkům šířícím negativitu a strach.

Těsně před smrtí řidiče kamionu se svět internetových fám dramaticky střetl s tím reálným ve městě Ampara na jihovýchodě Srí Lanky. Na facebooku se šířila zpráva o tom, že zde policie zmařila muslimskou operaci usilující o sterilizaci Sinhálců a zabavila 23.000 sterilizačních pilulek. To vedlo k incidentu v místní restauraci provozované dvěma muslimskými bratry.

Drama v kanadském Torontu: Dodávka najela do lidí na chodníku, devět mrtvých

sinfin.digital