Temná historie Googlu. Na svět mu pomohly tajné služby

Ondřej Fér

Před dvaceti lety tajné americké služby vytipovaly několik vývojářů ze Silicon Valley. Nabídly jim finanční pomoc, pokud na oplátku vyjdou vstříc vládním požadavkům na zjišťování informací o uživatelích internetu. Mezi vizionáři, kteří na nabídku kývli, byli i Sergey Brin a Larry Page, zakladatelé Googlu.

Americké zpravodajské služby na konci minulého století dospěly k názoru, že prudce se rozvíjející online prostředí může být výtečným místem pro shromažďování informací o lidech. Jak se dnes ukazuje, byla to přesná úvaha. Tajné služby kolem roku 1996 začaly systematicky oslovovat vývojáře, jejichž nápady měly potenciál. Někteří internetoví vizionáři vábení odolali. Jiní nikoliv. Třeba Sergey Brin a Larry Page, kteří tehdy pracovali na projektu jménem Google.

„Byl tu předpoklad, že díky informacím, které o sobě lidé budou nechávat na Googlu, bude možné získat netušeně obšírný přehled o jejich životě. A to až do nejmenších podrobností,“ tvrdí Jeff Nesbit, bývalý šéf právního odboru americké Národní vědecké rady (NSF).

Google čelí hromadné žalobě. Měl obejít zabezpečení iPhonů a neoprávněně získávat údaje

sinfin.digital