Zestátnění médií je „krok zpět k totalitě“. Šéfové ČT a Rozhlasu odráží Okamurův útok

Info.cz

luš

adk

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury svými výroky o zestátnění médií ohrožuje demokratické principy. V prohlášení uveřejněném na sociální síti Facebook to napsal generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Rozhlas to později zveřejnil i na svých webových stránkách. Právě v Českém rozhlase, v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, Okamura požadavek vznesl. Proti Okamurově návrhu se dnes odpoledne ohradila i Česká televize

„Zcela razantně Český rozhlas odmítá myšlenku pana Okamury o zestátnění médií veřejné služby. Podobný krok by byl bezprecedentním narušením demokratických principů, na kterých stojí Česká republika. Byl by to krok zpět k totalitnímu systému, kterého se česká společnost zbavila v listopadu 1989 po sametové revoluci. Zestátnění Českého rozhlasu a České televize by znamenalo potlačení svobody projevu, narušení objektivního a pravdivého informování veřejnosti,“ píše v prohlášení Zavoral.

V úterý odpoledne se k prohlášení ČRo připojila i Česká televize. Podle ředitele ČT Petra Dvořáka jsou média veřejné služby silná, nezávislá a v žádném případě neslouží politickým nebo ekonomickým cílům. „Zřejmě proto jsou často terčem podobných útoků, proti nimž je třeba se stále znovu důrazně vymezovat,“ uvedl.

Piráti se rozštěpí a polovina skončí jinde. Jde o to, kdo je podchytí, říká komentátor Pečinka

sinfin.digital