Afghánky se bouří tradicím. Chtějí oficiálně používat svá jména, doteď to nešlo ani na hrobech

Info.cz

ziz

Afghánská patriarchální společnost ženské identitě příliš nepřeje. Jména Afghánek nebývají uváděna dokonce ani na hrobech. Častěji se tam místo nich dočtete označení: matka, dcera nebo sestra toho a toho muže. Používat na veřejnosti jméno ženy je v konzervativním národě vnímáno jako nevhodné chování, které hraničí s urážkou. V rodných listech není zmiňováno jméno matky, nevěstino jméno se neobjevuje ani na svatebních pozvánkách.

Starou afghánskou tradici nyní ale zpochybňuje kampaň na sociálních sítích vedená právě ženami. Nese název #WhereIsMyName, do češtiny přeloženo jako Kde je mé jméno. Skupina žen bojujících za lidská práva chce změnit zažitou praxi. Jména žen by se podle nich měla začít objevovat nejen na oficiálních dokumentech, ale i v rozhovorech Afghánců.

„Ženy v naší společnosti prožívají mnoho nespravedlností. V podstatě všechno je pro ně tabu,“ vysvětluje pro agenturu Reuters aktivistka Bahar Sohaili. „Touto kampaní chceme pro ženy mnoho změn. Sociální sítě otevřely nové okno do života afghánské mladé generace,“ říká Sohaili.

Zběsilá rošáda v Trumpově týmu děsí republikány. „Příliš se soustředí na drama," tvrdí kritici

sinfin.digital