ANALÝZA: „Italexit“ by byl pro Západ vojenskou pohromou. Neměl by kdo hlídat uprchlíky

Ondřej Fér

Odchod Itálie z Evropské unie je jedním z nikoliv nereálných scénářů vývoje po víkendových parlamentních volbách. Ekonomika apeninské republiky je sice na kolenou, to samé ale nelze tvrdit o jejích ozbrojených silách a zbrojní výrobě.

Pokud by Itálie skutečně přikročila k exitu z evropských struktur, pro kontinent by to mělo v tomto smyslu drsné následky. Rychle by se projevily třeba ve zvládání uprchlické krize ve Středomoří, radost by naopak měly mocnosti, které touží po italských zbrojních patentech. 

Na italské válečnické schopnosti se svět dlouhá desetiletí díval nikoliv bezdůvodně s přezíravým pohrdáním. Po skončení Druhé světové války ale Itálie udělala obrovský kvalitativní krok kupředu. Dnes patří k předním výrobcům zbraní a její ozbrojené síly patří nejen v Evropě k nejsilnějším a nejlepším. Pokud by měly zmizet z unijních struktur, znamenalo by to zásadní problém. O síle italských ozbrojených sil koneckonců vypovídá i fakt, že od roku 2013 se pohybuje mezi osmým a desátým místem zemí se sumárně nejvyššími náklady na obranný rozpočet.

Italská politika bude po volbách zablokovaná, nestabilita není dobrý signál Bruselu, říká expert

sinfin.digital