ANALÝZA: V USA bude mít Němcov náměstí, doma úřadům vadí i květiny na místě jeho vraždy

Pavel Vondra

Příští měsíc si svět připomene třetí výročí vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova. Osud muže, který byl v polovině 90. let, tedy za časů Borise Jelcina, považován za příštího ruského prezidenta. Jenže Němcovův osud dokládá pravdivost rčení, podle kterého doma není nikdo prorokem. Jeho jméno ale v zapomnění zcela jistě neupadne.

Washingtonská městská rada totiž minulý týden (9. ledna) jednomyslně podpořila návrh na přejmenování prostranství před tamním ruským velvyslanectvím na náměstí Borise Němcova.

Technicky vzato jde vlastně o pojmenování místa, které dosud žádný zvláštní název nepotřebovalo. Těsně totiž přiléhá k Wisconsin Avenue, jedné z nejdelších tepen americké metropole, která město přetíná od severu k jihu - od hranic se státem Maryland až k řece Potomac, na jejímž jižním břehu začíná stát Virginia. Adresa ruské ambasády v USA tak i nadále bude Wisconsin Avenue 2650, symbolický význam tohoto aktu je ale zřejmý.

O to zřejmější, že má vstoupit v platnost 27. února letošního roku. Tedy v den třetího výročí vraždy jednoho z nejhlasitějších a nejvytrvalejších domácích kritiků Kremlu.

Washington se tak s největší pravděpodobností stane prvním místem na světě, kde bude památka na Němcova takto oficiálně zvěčněna. O něco podobného se snaží také v Kyjevě, tam byl ale k tomuto účelu vybrán parčík vzdálený asi sto metrů od budovy ruského velvyslanectví.

Obdobná iniciativa se zrodila už předloni i v Praze. Místopisná komise pražského magistrátu ovšem návrh skupiny občanských aktivistů v čele s místopředsedou Strany zelených Petrem Kutílkem zamítla s tím, že ke změně názvu prostranství před ruskou ambasádou v pražské Bubenči z náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova není důvod. Jinak to vidí petice, která návrh aktivistů podpořila. Píše se v ní, že „je na místě současnému Putinovu režimu připomenout, že podporu svobody, demokracie a lidských práv ve světě - a tedy i v Rusku - myslíme stále vážně“.

sinfin.digital