Ani Merkelová, ani Schulz. Berlíňany zajímají uprchlíci a jejich deportace

Lucie Bednárová

Lidská práva, solidarita s uprchlíky a boj s rasismem, xenofobií a nenávistí. To jsou témata, která zajímají obyvatele Berlína. Žádná politika. Žádné volby. Jen několik dní před tím, než se rozhodne, zda německá konzervativní kancléřka Angela Merkelová již počtvrté obhájí kancléřský úřad, nebo jí v něm vystřídá největší rival sociální demokrat Martin Schulz, ulicemi hlavního města Německa za dohledu policistů pochodovaly tisícovky mladých lidí. INFO.CZ bylo u toho.

„Jsem tu proto, abych ukázala, že jsme si všichni rovní,“ snaží se překřičet hlasitou hudbu, která se odráží od přilehlých budov, asi třicetiletá žena tmavé pleti s vlasy spletenými do drobných copánků. K protestnímu průvodu, který zrovna přechází přes řeku Sprévu v centru Berlína nedaleko úřadu kancléřky Angely Merkelové a slavné Humboldtovy univerzity, se přidala ze stejného důvodu jako tisíce dalších převážně mladých lidí. Tím je snaha ukázat vládě, která vzejde z blížících se parlamentních voleb, co trápí obyvatele města a na co by se měla v příštích čtyřech letech svého úřadování zaměřit.

„Musíme pomáhat lidem. Nesmíme dělat rozdíly,“ vysvětluje perfektní angličtinou mladá žena, která do Německa přišla před dvěma lety z Kamerunu. V hlavním městě Spolkové republiky si zvládla najít práci a usadit se.

Okamurovy billboardy bych posprejoval. Jestli s ním ANO půjde do vlády, končím, říká Telička

sinfin.digital