Asad s Putinem slibovali brzký konec. V obklíčení u Damašku mezitím děti jedí odpad a umírají

vkr

Je to pár dní, co se syrský prezident Bašár Asad dočkal v Soči vřelého přijetí od Vladimira Putina. Společně plní optimismu vyslali do světa zprávu o tom, že se vojenská operace v Sýrii chýlí ke konci. Jinými slovy, že je blízko konec roky trvajícího pekla, které nepřežily stovky tisíc lidí. Jakkoli se to může zdát jako dobrá zpráva, realita tak pěkná není. Boje pokračují s vysokou brutalitou a například na východním předměstí Damašku je situace stále tristní. Vládce země tam roky drží prakticky v izolaci tisíce lidí a ti umírají hlady.

Bašárova drsná taktika slaví úspěch. Jen letos na podvýživu zemřely stovky Syřanů, většinou malých dětí. Další se svému osudu snaží uniknout, jedí odpadky i plesnivé žrádlo pro zvířata, ale slibovaný konec utrpení je pro ně v nedohlednu.

Východní Ghúta – předměstí Damašku ovládané rebely – je odříznutá od okolního světa přes čtyři roky. Lidé si mezitím vykopali tunely, aby si skrze ně zajistili alespoň základní zboží: léky, potraviny, hygienické potřeby. Dlouhodobě neúnosná situace se ale ještě vyhrotila v úvodu letošního roku, kdy vládní vojáci tunely objevili a zničili.

V Sýrii vzniklo centrum na deradikalizaci bojovníků IS. Džihádisté se učí svobodě a lidským právům

sinfin.digital