Babiš, migranti nebo EU. V čem se shodnou a v čem se rozchází? Názory Drahoše a Zemana přehledně

ČTK

luš

Za necelý týden půjdou Češi podruhé k volebním urnám, aby definitivně rozhodli, kdo bude jejich prezidentem na dalších pět let. Podle nejnovějšího volebního průzkumu jsou šance Jiřího Drahoše a Miloše Zemana na vítězství vyrovnané. Rozhodnout by mohly jejich názory na problematiky, o kterých se v české společnosti vede místy emotivní a nesmiřitelná debata, jako jsou postoj k migraci či Evropské unii. Podívejte se, jak se nejenom k těmto tématům kandidáti vyjadřovali.

Adopce dětí homosexuály

Drahoš: Zájem dítěte je podle něj nejlépe zajištěn v tradiční rodině. Zároveň ale poznamenává, že v některých situacích může být pro dítě adopce homosexuálním párem lepší než jiné řešení. „V případě předložení zákona o adopci homosexuálními páry bych považoval za klíčový jeho konkrétní obsah a parametry,“ řekl. O daném zákoně by se proto radil a dlouho by ho zvažoval.

Zeman: Proti adopcím nic nemá, homosexuální páry by podle něj měly mít stejná práva jako heterosexuální. Stejný názor zastával i před minulými prezidentskými volbami. Za optimální považuje život dětí v heterosexuálních rodinách, na druhé straně ale uznává argument, že při rozhodování mezi dětským domovem a slušnou homosexuální rodinou je třeba dát přednost tomu druhému. 

Češi mohou do Evropského parlamentu volit, i když nebudou doma. V zahraničí to ale tentokrát nelze

sinfin.digital