Barma poslala na vesnice, kde týrala a vraždila Rohingy, buldozéry. Ničí stopy, tvrdí organizace

Info.cz

Barma pomocí buldozerů srovnala se zemí nejméně 55 vesnic, z nichž loni během násilností uprchli obyvatelé z řad menšinového muslimského etnika Rohingů. Uvedla to dnes mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), která se odvolává na nové satelitní snímky oblastí v barmském Arakanském státě. Demolice vesnic podle HRW ničí důkazy o krutostech páchaných barmskými vojáky, kteří zahájili tažení proti Rohingům poté, co rohingští povstalci loni 25. srpna zaútočili na řadu stanovišť barmské policie.

V důsledku tažení barmské armády uteklo z barmského Arakanského státu do sousedního Bangladéše 688.000 Rohingů. Mnozí z nich přitom popsali, jak barmští vojáci a policisté vraždili a znásilňovali rohingské civilisty a vypalovali rohingské vesnice.

OSN označila razie proti Rohingům za etnickou čistku. Barmská vláda nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij ale brání vyšetřovatelům OSN a dalším nezávislým pozorovatelům v přístupu do konfliktní zóny. Barma tvrdí, že její ozbrojené síly vedou legitimní kampaň proti muslimským „teroristům“.

Další vítězný únor? Demokrati se chovají jako v roce 1948, vůbec se nepoučili, říká historik Šebek

sinfin.digital