„Bez komentáře“. Praha se na zprostředkování jednání mezi Katalánskem a Madridem příliš netváří

Lucie Bednárová

Hlavní město Česka se místem pro případné rozhovory mezi separatisty a centrální vládou v Madridu poté, co Katalánsko v nejbližších dnech pravděpodobně vyhlásí nezávislost, zřejmě nestane. Ministerstvo zahraničí ČR redakci potvrdilo, že osloveno katalánskou stranou zatím nebylo. O zprostředkovatelské roli Prahy v rozhovoru pro INFO.CZ hovořil vyslanec Katalánska ve střední Evropě Adam Casals.

„Ministerstvo zahraničních věcí takovou nabídkou osloveno nebylo,“ napsala redakci mluvčí Černínského paláce Irena Valentová. Reagovala tak na rozhovor pro INFO.CZ s vedoucím zastoupení katalánské vlády ve střední Evropě Adamem Casalsem.

Ten uvedl, že „Praha by byla pro jednání (mezi vládami Katalánska a Španělska o budoucím uspořádání vzájemných vztahů; pozn. red.) skvělým místem“. „Je to místo s neuvěřitelnými zkušenostmi při boji za demokracii a lidská práva. Navíc vaše vztahy se Slovenskem po rozdělení společného státu jsou skvělou inspirací,“ řekl Casals s tím, že pro hlavní město Česka by to byla zároveň příležitost, jak se dostat do centra dění.

sinfin.digital