Bizarní situace v Sýrii: Konvoj s islamisty míří po dohodě na východ země, koalice ho nechce pustit

ČTK

mk

Syrská armáda a spojenecké libanonské hnutí Hizballáh se snaží najít náhradní trasu pro konvoj, v němž jedou členové Islámského státu od libanonské hranice na východ Sýrie. Směřují v 17 autobusech do Dajr az-Zauru na základě dohody uzavřené s Damaškem. V postupu jim ale brání mezinárodní letecká koalice, který proti IS bojuje právě na východě Sýrie a nepřeje si, aby na toto zemí přišly stovky dalších radikálů. V konvoji je 300 lehce ozbrojených bojovníků a stejné množství jejich příbuzných.

 Tento týden autobusy uvízly ve střední Sýrii na území, které má pod kontrolou syrská armáda. Letadla mezinárodní koalice palbou brání konvoji postupovat dále na východ. "Snažíme se najít jinou trasu," citovala agentura AP zástupce Hizballáhu.

Oddíly IS působily v syrsko-libanonském pohraničí, ale syrská armáda se spojenci z východu a libanonské vojsko ze západu proti nim začaly minulý týden bojovat. Minulou neděli se IS vzdal a přistoupil na dohodu o výměně mrtvých a zajatců a na přesun bojovníků do Dajr az-Zauru, u hranice s Irákem, kde IS ovládá určitou část území.

Proti tomuto přesunu není jenom mezinárodní koalice, jíž velí USA, ale také Irák. Konečnou destinací měl být Búkamál, což je pohraniční město. Irák právě porazil IS v provincii Ninive a chce jej ještě vytlačit z posledních míst, kde ještě radikálové v Iráku jsou.

sinfin.digital