Bohatství z Palmýry leželo úřadům před nosem. Vzácné sochy se našly v Ženevě

Info.cz

Záběry, na kterých stoupenci samozvaného Islámského státu barbarsky likvidují staletí staré sochy, před časem šokovaly svět. Jejich cílem bylo zničit kulturní symboly, se kterými nesouhlasí, a ujistit se, že o tom všichni budou vědět. Teď se ale znovu potvrzuje, že artefakty z podobně významných míst, jako je syrská Palmýra, slouží také jako cenná trofej na trhu s uměním.

Švýcarské úřady našly části starobylých soch v jednom z ženevských „freeportů“ – skladištních areálů, které mají pověst bezpečného místa pro exkluzivní předměty. V sejfech tam leží drahé umění, archivní víno nebo exkluzivní auta. Nevztahují se na ně daně a cla a tudíž se těší mimořádné oblibě. A co je hlavní: Nikdo se neptá na původ zboží.

Mezi zabavenými předměty ze třetího a čtvrtého století byla podle listu The Guardian hlava Afrodity a dvojice pohřebních reliéfů. Cenné kusy pocházely i z Libye a Jemenu, tedy ze zemí zmítaných podobně jako Sýrie válkou, kde působí nejrůznější ozbrojené skupiny.

Většina artefaktů se do Švýcarska podle Guardianu dostala z Kataru a ve skladištích ležely už od roků 2009 a 2010. Mezi sběrateli tedy kolovaly už dlouho předtím, než starobylé syrské město vydrancoval Islámský stát.

Přesto se nepřímo ukazuje, že prodej vzácných soch a dalších cenností slouží islamistickým skupinám jako jeden ze zdrojů příjmů. Jak připomíná Guardian, francouzský ministr financí Michel Sapin si před měsícem u Švýcarů stěžoval, že právě jejich „freeporty“ jsou slabým článkem v boji s financováním terorismu.

sinfin.digital