Bolest a křik. Nové video ukazuje zadržení zubožené Lindy, která se přidala k džihádistům

ekb

Německou teenagerku Lindu, která se v 15 letech zamilovala do radikála z Islámského státu a odjela za ním na Blízký východ, našli před měsícem iráčtí vojáci v tunelech pod Mosulem. Do médií nyní uniklo video natočené krátce po jejím zadržení, na kterém mladou Němku vláčejí skrz rozbouřený dav. Vystrašená dívka prochází mezi muži v bolestech a se slzami v očích, chvílemi se neubrání ani zoufalému výkřiku. 

„Udělejte místo, udělejte místo. Je to křesťanka, už to nezvládá, je zraněná a slabá. Je to blondýnka, je to Němka,“ křičí jeden z iráckých vojáků. Na mladé Lindě, která se údajně stala odstřelovačkou Islámského státu a podle místních médií byla přezdívána také jako Kráska Mosulu, je vidět, že už chce mít „uličku hanby“ za sebou. Do chaotické scény pak podle deníku Daily Mail na videu vchází starší irácký důstojník, aby dívku odvedl pryč.

Školačce z Německa, kterou našli iráčtí vojáci během dobývání Mosulu, bude koncem měsíce 17 let. Německá vláda nyní vyjednává o jejím vydání zpět. V domovské zemi by čelila obvinění z podpory teroristické organizace, v Iráku jí však hrozí trest mnohem vyšší – pokud jí soudy prokážou trestné činy spojené s terorismem, může ji čekat smrt.

Takový scénář je však málo pravděpodobný a rodiče doufají, že se jejich dcera vrátí domů. „Zkolaboval jsem, když jsem se dozvěděl, že Linda žije,“ řekl německému listu Bild Lindin otec, který byl v den ohlášení šťastné události v práci. „Slyšel jsem v rádiu, že ji našli v Mosulu,“ dodává. Poté, co se z šoku vzpamatoval, brečel dojetím.

„Chci domů, pryč od války,“ tvrdí Linda, která se přidala k Islámskému státu. Hrozí jí trest smrti

sinfin.digital