Británie neví, jaký chce brexit. V zemi je zmatek a Mayová si jen půjčila čas, říká expert z LSE

Lucie Bednárová

Brexit je pořád jedna velká neznámá. Nikdo neví, co si pod ním představit, a to i proto, že v zemi zatím neproběhla žádná plnohodnotná debata. „Jediné, co víme, je, že britský parlament nyní nebude hájit to, co si premiérka Theresa Mayová představuje jako brexit,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ, který proběhl při příležitosti konání Prague European Summit, specialista na brexit z prestižní univerzity London School of Economics and Political Science (LSE) Tim Oliver. Jak silná v kramflecích je premiérka, která nedávno ztratila většinu v parlamentu, tváří tvář vyjednavačům z EU? Jak se to projeví v konečné dohodě? Čekají zemi předčasné volby? Může brexit inspirovat další země EU, třeba Českou republiku, aby upravila své vztahy s EU? Více si přečtěte v rozhovoru. 

V Bruselu dnes po roce od vyhlášení výsledků referenda odstartovala jednání mezi představiteli EU a britskou vládou o brexitu. Premiérka Theresa Mayová je zastáncem tzv. tvrdého brexitu. Dočkáme se ho?

Na úvod připomenu, proč Theresa May svolala volby. Chtěla posílit svou pozici v parlamentu, a to nejen kvůli brexitu, ale i domácím záležitostem. Chtěla získat více času na jednání o brexitu, protože řádné volby měly v Británii proběhnout v roce 2022 (brexit by měl proběhnout do roku 2020; pozn. red.). Jak jsme ale měli možnost vidět, nepovedlo se jí to. Mayová se v průběhu kampaně ukázala být mimořádně slabým lídrem. Je hodně rezervovaná. V soukromí taková není, bývá mnohem otevřenější. Snažím se dostat k tomu, že to bude mít nyní těžké.

Média lidmi manipulují, ukazují jen část reality, říká Eliška Hašková-Coolidge

sinfin.digital