Británie se do EU nevrátí. Lidi z Česka ale potřebujeme, tvrdí ministři

Lucie Bednárová

Už není cesty zpět a k rozvodu Spojeného království s EU s konečnou jistotou dojde. Britská vláda ale bude potřebovat více času na to, aby následně s Bruselem dohodla, jak budou vypadat vzájemné vztahy a co bude tzv. brexit znamenat například pro volný pohyb osob nebo služeb. To se týká i českých firem nebo Čechů, kteří teď na britských ostrovech pracují, nebo o tom uvažují. Ministři připustili, že přísnější imigrační politika nemusí automaticky znamenat zavřené dveře pro pracovníky ze zemí EU včetně České republiky. „Talenty, včetně těch z EU, potřebujeme,“ uvedli.

Tvrdý, nebo mírný brexit. Všechny varianty jsou vzhledem k probíhajícím jednáním pořád ve hře, ale většina Britů, kteří v referendu volili odchod z EU, by podle nového průzkumu upřednostnila tu první. Až 70 % oslovených uvedlo, že by úderem brexitu v březnu 2019 mělo Spojené království odejít z vnitřního trhu EU, přestat přispívat do společné unijní kasy a plně kontrolovat, kdo a za jakým účelem přechází jeho hranice.

Podobně to vidí i klíčoví muži ve vládě konzervativní premiérky Theresy Mayové. Ministr financí Philip Hammond a šéf rezortu pro obchod Liam Fox ve včerejším společném prohlášení uvedli, že poté, co Londýn vystoupí z EU, nastane přechodné období, které za členstvím v EU udělá černou čáru a bude se už zcela odehrávat mimo struktury unie. „Říkáme oba jasně, že v průběhu tohoto období bude Británie mimo jednotný trh EU a mimo celní unii a bude třetí zemí, nikoli součástí evropských dohod,“ napsali politici. Smyslem tohoto období je zmírnit dopady brexitu a zpřetrhání zásadních vazeb s EU, které s tím souvisí.

Babiš nemá morální záklopku, pravidla jsou pro něj překážka, nedá se mu věřit, říká lídr Starostů

sinfin.digital