Britové chtějí výjimku. Mayová vysílá za Trumpem kvůli imigračnímu výnosu své ministry

ČTK

pjn

Britská premiérka Theresa Mayová pověřila své ministry zahraničí a vnitra, aby začali jednat se svými americkými protějšky o dopadech pátečního imigračního výnosu nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Ministři Boris Johnson a Amber Ruddová se mají u amerických federálních ministerstev zahraničí a vnitřní bezpečnosti zasadit o ochranu práv britských státních příslušníků, uvedla BBC.

Podle zdroje BBC již oba ministři mluvili se svými kontakty v USA o možných výjimkách pro Británii. Johnson se podle něj spojil s hlavním Trumpovým politickým poradcem Stevem Bannonem a dalším předním poradcem Jaredem Kushnerem.

Mayová, která jako první zahraniční státník jednala s Trumpem v Bílém domě po jeho nástupu do funkce, původně k Trumpovu příkazu řekla, že jde o věc USA. Pod tlakem rozčilených domácích reakcí však její úřad uvedl, že s tímto přístupem nesouhlasí. "Tento nový exekutivní příkaz nyní zkoumáme, abychom zjistili, co znamená a jaké bude mít právní důsledky, zvláště pro občany Spojeného království," řekl mluvčí premiérky.

„Žádný chaos.“ Bílý dům hájí Trumpův imigrační výnos

sinfin.digital