Britové si tvrdě připomněli, co je to být „mimo Evropu“. Na letištích stojí v nekonečných frontách

ČTK

lup

Britští pasažéři se musejí na některých evropských letištích připravit na hodiny strávené ve frontách a na následné pozdější odlety. Občané ze zemí mimo schengenský prostor jsou totiž od března podrobováni přísnějším bezpečnostním kontrolám a některá letiště nemají dostatečné personální kapacity. Mezi nejvíce zasažená letiště patří ta v turistických destinacích, jako je Madrid, Lisabon a Palma de Mallorca, ale také amsterodamské letiště Schiphol či pařížské Orly, píše britský deník The Guardian.

Největší evropské sdružení aerolinek A4E varovalo, že britští pasažéři směřující do kontinentální Evropy nebo zpět čekají během léta výrazná zpoždění kvůli přísnějším kontrolám v schengenském prostoru.

Mluvčí A4E Aage Duenhaupt řekl, že tisíce letů už byly zpožděny právě kvůli přísnějším kontrolám na některých letištích v EU. Mluvčí také varoval, že nadcházející víkend, na který britská letiště chystají jeden z nejvyšších počtů odletů v roce, by mohla zpoždění činit až dvě hodiny. Například jen mezi Mallorkou a Británií se má přesunout na 200 000 lidí.

Islamisté si ji prodávali jako sexuální otrokyni. Teď je z mladé jezídky obávaná mstitelka obětí

sinfin.digital