Britové v EU nakonec zůstanou, žádný brexit nebude, myslí si bývalý britský ministr

Lucie Bednárová

Vystoupení z evropské osmadvacítky se v britském případě nakonec konat nebude. Veřejné mínění na ostrovech se postupně promění a vláda, pravděpodobně už bez současné premiérky Theresy Mayové, jej vyslyší a od brexitu ustoupí. Myslí si to alespoň bývalý ministr ve vládě Margaret Thatcherové a Johna Majora Michael Heseltine. Jeho názor není ojedinělý, po zastavení brexitu v posledních měsících volá stále více britských politiků. 

„Je tu možnost, že k brexitu nedojde. Bude se ale muset změnit veřejné mínění,“ řekl agentuře Reuters bývalý minstr v konzervativní vládě Margaret Thatcherové a Johna Majora Michael Heseltine. „Jsou tu vidět náznaky, ale opravdový důkaz o posunu mezi veřejností zatím ne. Já si však myslím, že se to stane.“

Přispět k tomu může třeba hospodářská situace země. Britská ekonomika, která je pátá největší na světě, zprvu odolávala šoku z výsledku referenda o vystoupení z EU v roce 2016, letos se ale začaly naplno projevovat dopady prudkého zpomalení hospodářského růstu a nárůstu inflace.

Babiš brutálně zastrašoval policii měsíce před stíháním, Moniku do kauzy navezl, říká Pečinka

sinfin.digital