Britskou politikou otřásá série sexuálních skandálů. Objevují se podezření ze znásilnění

ČTK

raz

Británií už několik dní otřásá lavina obvinění ze sexuálního obtěžování nebo zneužívání ze strany politiků. Jedním z posledních obviněných je i šéf kabinetu premiérky Damian Green. Britská premiérka Theresa Mayová dnes nařídila, aby se vyšetřila tvrzení o jeho údajných neslušných návrzích. Se závažným obviněním v úterý přišla v rozhovoru s BBC také 25letá labouristická aktivistka Bex Baileyová, která oznámila, že byla znásilněna na jedné labouristické akci v roce 2011.

Kvůli údajným nemístným návrhům je popotahován šéf kabinetu premiérky Damian Green. Na toho si v londýnských Timesech postěžovala 31letá publicistka a konzervativní aktivistka Kate Maltbyová. O zhruba 30 let starší Green se údajně „letmo" dotýkal jejích kolen při návštěvě restaurace v roce 2015 a loni jí zaslal „lechtivou" krátkou textovou zprávu. Nabízel jí prý pomoc v kariéře „a jedním dechem dával jasně najevo, že má sexuální zájem".

„Dlouho jsme se neviděli. Ale s obdivem jsem si prohlížel tebe v korzetu ve svém oblíbeném plátku a pocítil jsem nutkání se zeptat, jestli bys někdy neměla čas zajít na drink," napsal prý Green poté, co se v Timsech fotografie Maltbyové objevila.

Green tvrzení dcery svých známých označil za „naprosto a zcela nepravdivá". Podle něj byl návrh myšlen v žertu. Oba se prý přátelsky setkávali pravidelně dvakrát ročně.

Maltbyová řekla, že se cítila nepatřičně, trapně a zrazená. „Nebylo to pro mě tehdy přijatelné a nemělo by to být přijatelné chování ve Westminsteru ani v budoucnu," napsala žena.

sinfin.digital