Britský chaos: Bývalý poradce pro brexit zakládá prounijní stranu. Z EU neodejdeme, tvrdí

Lucie Bednárová

Spojené království nečeká po odchodu z EU nic dobrého, naopak, jeho ekonomika zažije krušné časy. K brexitu proto nesmí dojít. To je cíl nové politické strany, která se rodí na britských ostrovech a kterou chce vést někdejší poradce současného ministra pro brexit James Chapman. Vznik nové partaje s názvem Demokraté hodlá oznámit příští měsíc. Jak už rozběhnutý brexit zastavit, ale zatím nevysvětlil.

Ještě před nedávnem radil britské vládě, jak by měla postupovat při brexitu, nyní ji kritizuje a nechce, aby jeho země EU opouštěla. Novinář a blízký spolupracovník několika konzervativních ministrů James Chapman má vysoké ambice. V první polovině příštího měsíce chce oznámit vznik nové politické strany, která ponese název Demokraté. Stát by se tak mělo 9. září při pochodu proti brexitu, který proběhne v Londýně. Zúčastnit se ho mají tisíce lidí.

„Snažil jsem se rok, aby brexit fungoval, ale nestalo se tak,“ řekl dnes Chapman, který ze státní služby odešel letos v létě. Cílem nové partaje je zabránit odchodu Británie z EU „bez toho, aby se vypsalo nové referendum“. Jak konkrétně by to chtěla nová strana provést, ale Chapman zatím nevysvětlil.

Většina lidí českým médiím nevěří, fake news vyhledává pětina českého Facebooku, říká Šlerka

sinfin.digital