Britský teenager se naboural do účtů amerického ministerstva i tajných služeb. Dostal dva roky

ČTK

lup

Ke dvěma rokům vězení byl tento týden v Británii odsouzen za závažné počítačové pirátství 18letý Kane Gamble. Ještě jako nezletilý se dokázal dostat do e-mailových a mobilních účtů významných činitelů amerických zpravodajských služeb a ministerstva spravedlnosti a některé utajované materiály, které přitom získal, předal dál.

Gamble, který založil pirátskou skupinu Crackas With Attitude (CWA), se podle britských médií uvedených trestných činů dopustil v období mezi červnem 2015 a únorem 2016. Mezi terči jeho aktivit byli mimo jiné tehdejší šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan a zástupce ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Mark Giuliano.

K osmi trestným činům uvedeným v obžalobě se Gamble přiznal před soudem už v říjnu. Obhájce se snažil zmírnit závažnost jeho počínání tvrzením, že mladík byl naivní a nikomu nechtěl způsobit újmu. Soudce Haddon-Cave však podle stanice BBC takový názor odmítl a prohlásil, že obžalovaný vedl "kampaň kybernetického terorismu".

sinfin.digital