Brusel kvůli zákonu o vysokých školách bojuje s Maďarskem. Pomáhá tak ale samotnému Orbánovi

Eliška Kubátová

Evropská komise se dnes rozhodla nenechat nový kontroverzní zákon o vysokých školách bez odezvy a s maďarskou vládou se kvůli němu pustila do těžké politické bitvy. Podle řady kritiků se zákon snaží zlikvidovat prestižní Středoevropskou univerzitu financovanou americkým miliardářem Georgem Sorosem, a jak dnes v dopise uvedla Komise, jde proti svobodám a pravidlům Evropské unie. Brusel proto s Budapeští zahájil řízení, které může skončit až před unijním soudem. Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky tak ale Komise nahrává samotnému Orbánovi, který tím může před domácím publikem nahnat politické body. Efektivnější by podle něj bylo, kdyby na Orbánův kabinet zatlačily samotné členské státy včetně Česka. 

Nový vysokoškolský zákon kabinetu Viktora Orbána vyhnal do maďarských ulic desetitisíce protestujících, podle kterých jde o jasný záměr vypudit nezávislou Středoevropskou univerzitu (CEU) ze země. Prestižní školu totiž v roce založil americký miliardář maďarského původu George Soros, který patří mezi hlasité kritiky maďarské vlády.

Viktor Orbán mu je přitom v mnohém zavázaný – právě díky stipendiu od Soros Foundation mohl v roce 1989 začít studovat politické vědy na Prembroke College v Oxfordu. To mu dnes připomněl také šéf frakce ALDE Guy Verhofstadt, který se v plamenném projevu obul do Orbána v Evropském parlamentu, kam se maďarský premiér přišel bruselské kritice bránit. „Je to jako by se vrátil Stalin nebo Brežněv. Teď ale do Maďarska,“ hřměl na Orbánův účet Verhofstadt.

ČSSD smrdí od hlavy. Za Sobotkou a Chovancem stojí největší český zločinec, říká Jančura

sinfin.digital