„Brusel není žádný diktát nebo RVHP, jsme to my,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Horáček

Markéta Žižková, Lucie Bednárová

„Nesouhlasím s tím, že tu existuje bruselský diktát. Nerozhodují „oni“, ale my, Evropané. My se na tom jako Češi podílíme. A pokud budeme říkat oni, tak budeme v pozici oběti, která jen fňuká, a to ničemu neprospívá. Hlavně ne nám,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ kandidát na příštího prezidenta republiky Michal Horáček. Zároveň připouští, že evropská integrace v současné podobě není ideální a je potřeba ji kritizovat a opravovat. Jak by se to mělo provést a jak zajistit, aby bylo Česko v EU více slyšet? Kdy by Česká republika měla přijmout euro a dává smysl myšlenka společné evropské armáda? Více v rozhovoru, který vznikl při příležitosti konání Klubu pro prosperitu.

Myslíte si, že současný prezident Miloš Zeman se svým chováním dostává, nebo už možná dostal, do pozice, kdy začíná být jako příští prezident neakceptovatelný i pro lidi, kteří ho dříve volili?

Když se scházím s lidmi, tak to, co říkáte, by tomu nasvědčovalo. To, že někdo volil pana Zemana, neznamená, že to má v DNA, nebo vytetované na předloktí. V určité situaci dal přednost panu Zemanovi před panem Schwarzenbergem a není to tedy tak, že musí Miloše Zemana volit navždy. Bude-li jiná nabídka, jistě ji zváží.

Je pro vás navržení pana Pilného na post ministra koncem současné vládní krize?

V naší politice jsou začátky a konce problematické a situace bývají nevyzpytatelné. Přeji si, aby to konec byl. Současná vláda by měla dovládnout do konce svého funkčního období. Hlavně proto, že v Poslanecké sněmovně je ještě velká spousta návrhů zákonů, které tam bylo těžké dostat a které jsou velmi prospěšné pro nás všechny. Mám na mysli třeba zákon o stavebním řízení, o ovzduší nebo o elektronických komunikacích. Takže ano, chtěl bych, aby tato koalice dovládla, ale jsem trochu skeptický.

Vláda s Babišem? Práce na jatkách byla dobrá příprava, říká vicepremiér Bělobrádek

sinfin.digital