Brusel povolil dostavbu maďarské jaderné elektrárny. Reaktory vybudují Rusové, Orbánovi na ně i půjčí

ČTK

Evropská komise povolila Maďarsku rozšíření jaderné elektrárny Paks o dva další reaktory. Komise už loni zastavila vyšetřování toho, že Maďaři zadali ruskému koncernu Rosatom zakázku bez veřejné soutěže. Až doteď se ale řešilo, jestli maďarská vláda neporušuje unijní pravidla poskytování státní pomoci.

Komise oznámila, že dospěla k závěru, že maďarská finanční podpora pro stavbu dvou nových reaktorů (zvaná též Paks II) zahrnuje státní pomoc a že tuto podporu schválila podle unijních pravidel na základě maďarských závazků, že omezí narušení hospodářské soutěže.

Stavba má být z větší části financována státním úvěrem od Ruska ve výši deseti miliard eur (270 miliard Kč).

„Maďarsko se rozhodlo investovat do stavby jaderné elektrárny Paks II, což je jeho právo podle unijních smluv. Úlohou komise je zajistit, aby narušení hospodářské soutěže na trhu energií v důsledku státní podpory bylo omezeno na minimum. Během našeho vyšetřování maďarská vláda poskytla významné závazky, které umožnily komisi schválení investice v rámci pravidel EU o státní pomoci,“ uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

sinfin.digital