Brutální lov na migranty, kterému svět tiše přihlíží. Za ostnatými dráty čekají na mstu místních

Ondřej Fér

Kontroverzní tábor, který australská vláda provozovala na tichomořském atolu Manus, byl na konci října oficiálně uzavřen. Přesto v něm zůstává více než tři sta lidí. Zůstávají za ostnatými dráty v katastrofálních životních podmínkách. Nemají kam jít, žijí ve strachu z domorodých obyvatel Manusu, kteří na ně prý chystají pogrom. 

Do areálu bývalého detenčního tábora na Manusu vtrhly policejní jednotky. Ultimátum, které autority Papuy Nové Guineje daly jeho obyvatelům k opuštění prostoru, vypršelo. Policistům se nakonec povedlo z tábora dostat čtyři desítky jeho zubožených obyvatel. Další tři stovky tam zůstávají dál. Příběh nešťastníků, kteří hledali azyl v Austrálii, ale misto toho skončili v drsných podmínkách tropického pekla, pokračuje. Nic na tom nemění ani stále ostřejší kritika mezinárodních organizací.  

Politika síly

Detenční tábor na atolu Manus, nepatrném kousku země obklopeném ostrými korálovými útesy, vznikl v roce 2001. V časech všeobecné paranoie po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku se nápad tehdejšího australského prvního ministra Johna Howarda na zastrašování azylantů prostřednictvím internace na Manusu jevil jako výtečný nápad.

Ženy si za sexuální obtěžování můžou často samy, spousta z nich to za plotnou miluje, říká Kovářová

sinfin.digital