Brutální vraždění civilistů musí přestat. EU i Merkelová tlačí Rusko a Írán k příměří v Sýrii

ČTK

luš

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron dnes vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby podpořil připravovanou rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající k okamžitému příměří v Sýrii. Klid zbraní by měl trvat měsíc. Za příměří v Sýrii se dnes rovněž přimluvila i EU. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska režim prezidenta Bašára Asada „brutálně útočí“ na nevinné muže, ženy a děti. Rusko a Irán, které Asada podporují, proto Tusk vyzval, aby toto násilí zastavily.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron dnes kvůli vývoji v Sýrii napsali dopis ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Merkelová to po summitu řekla novinářům. Putina vyzvali, aby pomohl v Radě bezpečnosti OSN prosadit rezoluci, která by pomohla ustavit příměří.

Cílem příměří má být zajištění humanitární, zejména zdravotnické podpory pro strádající civilní obyvatelstvo. „Francie a Německo vyzývají Rusko, aby v tomto ohledu přijalo svou povinnost,“ uvádí se ve společném prohlášení Merkelové a Macrona.

ANALÝZA: Krvavý syrský únor. U Damašku umírají stovky lidí, na severu si jdou po krku velmoci

sinfin.digital