„Byl by to konec pravice ve Francii.“ I přes ostudu a skandály chce Fillon kandidovat na prezidenta

ČTK

Prezidentský kandidát francouzské umírněné pravice François Fillon se „definitivně" rozhodl, že přes veškerá obvinění proti své osobě povede dál předvolební kampaň. Vyjádřil přesvědčení, že stažením kandidatury by vyvolal krizi a prohru pravice ve volbách. Uvítal nový průzkum, podle kterého se opět zvedají jeho preference. Již dříve uvedl, že by odstoupil jen v případě, že s ním začne soudní řízení, což ale nepředpokládá.

„Upřímně řečeno, pro mne osobně a pro moji rodinu by bylo nejspíš snadnější nebýt v tomto (volebním) souboji. Náhradní řešení ale není. Stažení mé kandidatury by vyvolalo vážnou krizi (strany Republikáni) a vymazání (umírněné) pravice v prezidentských volbách. Rozhodl jsem se zůstat a nehodlám to měnit," zdůraznil Fillon v úterý večer po dvouhodinovém jednání se stranickými kolegy.

Vyjádřil se poté, co desítky poslanců ze strany Republikáni v úterý prohlásily, že odhalení a vyšetřování placených míst parlamentních asistentů, která Fillon přiřkl své manželce a dětem, způsobily takové škody, že Fillon nemůže vyhrát a měl by straně umožnit vybrat jiného kandidáta. Předtím se podobně vyjádřily další osobnosti strany Republikáni, kterou zakládal exprezident Nicolas Sarkozy. S ním se dnes rozhodl Fillon poradit o podobě další kampaně.

Fillonova kandidatura definitivně v troskách? Kvůli skandálu ho prý čeká soudní řízení

sinfin.digital