„Bylo to horší než válka," říká Portoričan, který po hurikánu Maria stále bojuje o život

vkr

Bylo to horší než válka, říká bez rozmyslu o zásahu hurikánu Maria Miguel Oliveira, Portoričan, který stále nemá to nejhorší za sebou. I přesto, že hurikán ostrov zasáhnul před pěti dny, Portoriko nyní stále trápí záplavy, zničená infrastruktura a nefungující elektřina. Ta může být pro Oliveiru rozsudkem smrti - muž totiž trpí cukrovkou a k přežití potřebuje inzulin. Jeho poslední ampule léku je ale v lednici, které chybí již několik dní přívod energie. Kdy budou obnovené dodávky neví nikdo a riziko, že se Oliveirovi jeho poslední dávka inzulinu zkazí, naopak roste každou chvíli. 

Polámané stromy, utrhané střechy a ohromný stožár vysokého napětí zborcený přes hlavní silnici. Takový je pohled na město Aguas Buenas, Oliveirův domov. Za všechno může hurikán Maria. 

Oliveira se i s manželkou před přírodním běsem schoval na jediné logické místo, do útrob domu – věděl, že má betonové základy vedoucí hluboko do svahu. I přesto ale klidný nebyl, voda se valila tak silným proudem, že byli se ženou připraveni na smrt.

V Portoriku se protrhla po řádění hurikánu hráz, hrozí „extrémně nebezpečné záplavy“

sinfin.digital