CDU do předvolebního boje vyslala tříletou Merkelovou. Takto jste kancléřku ještě neviděli

ČTK

luš

Hlasy pro křesťanské demokraty (CDU) se necelý týden před parlamentními volbami snaží získávat i tříletá Angela Merkelová. Fotka dnešní kancléřky z roku 1957 se objevila v novinovém inzerátu. CDU se tak snaží těžit z toho, že Merkelová i po 12 letech ve funkci patří mezi nejpopulárnější německé politiky.

Na inzerátu je černobílá fotografie tříleté rozesmáté Angely v bílých vzorovaných šatičkách, kterou doprovází text: „Pro Německo, ve kterém se každý může stát čímkoliv.“ Naráží tím na minulost Merkelové, která žila jako vědecká pracovnice v bývalém východním Německu, a až pád režimu a znovusjednocení spolkové republiky jí otevřely cestu k politické kariéře.

O tom, že křesťanští demokraté i nyní mohou s dlouholetou kancléřkou bodovat, svědčí aktuální průzkum pro deník Bild, podle něhož je Merkelová nejsympatičtější političkou v Německu. Za sympatickou ji považuje 67 procent dotázaných, 33 procent ji má naopak za nesympatickou.

Na druhém místě skončil šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner s kladným hodnocením od 62 procent respondentů, třetí předseda Zelených Cem Özdemir s 61 procenty. Merkelové vyzyvatel v boji o kancléřský post a šéf sociálních demokratů Martin Schulz skončil s 53 procenty pátý.

sinfin.digital