Čechům by po brexitu mohl zhořknout pobyt v Británii. Mayová plánuje zkrouhnout práva občanů EU

ČTK

luš

Občané Evropské unie, kteří přicestují do Británie v přechodném období po vystoupení země ze společenství, nezískají stejná pobytová a jiná práva jako ti, co do země přesídlili před takzvaným brexitem. Během návštěvy v Číně to dnes řekla britská premiérka Theresa Mayová. Zástupci EU její představu odmítli.

„Říkám jasně, že je rozdíl mezi lidmi, kteří přišli před tím, než opustíme EU, a těmi, kdo přijdou a vědí, že Británie již není členem unie,“ citovala Mayovou agentura Reuters.

Ministři zahraničí ostatních zemí EU chtějí, aby unijní občané měli v Británii plná práva, i když do země přijedou až během přechodného období od března 2019 do konce roku 2020. Ve hře není jen právo neomezeného pobytu, ale i přístup ke vzdělání a sociálnímu zabezpečení, včetně příspěvků na děti, napsal server listu Financial Times.

Premiérka slíbila, že bude bojovat proti návrhům přiznat občanům EU plná práva v Británii, když se do ní dostanou poté, co země osmadvacítku opustí. Mluvčí Mayové vzápětí sdělil, že spor je věcí vyjednávání.

sinfin.digital