Cena za lidský život. Rodina oběti atentátu z Nice dostala desetkrát menší odškodnění, než žádala

Magdaléna Rejžková

Kolik stojí lidský život? Žena, jejíž matka loni v létě zemřela při útoku ve francouzském Nice, požadovala odškodnění 330 tisíc eur (téměř 9 milionů korun).  Podle francouzského fondu pro oběti teroristických činů to ale byla příli vysoká částka. Natacha Buchetová dostala desetinu a soud teď jako vůbec první žádá o přezkoumání případu.

V červenci přišla o matku, její dvě dcery zase o babičku. Za ztrátu žádala Natacha Buchetová odškodnění ve výši 330 000 EUR. Zdůraznila, že rodina utrpěla nejen psychickou, ale i materiální újmu. Babička totiž samoživitelce pomáhala s hlídáním dcer a péčí o domácnost. Fond pro oběti teroristických činů ale argumenty neuznal a přidělil rodině „jen" 35 000 EUR (890 tisíc korun).

Advokát pozůstalé se ohradil, že fond neposuzuje žádosti individuálně a hodlá se proto obrátit na soud v Créteil. „Pokud spočítám, kolik času matka dětem věnovala, s tím, co mi dá stát, můžu zaplatit chůvu ve stejném rozsahu jen na dva tři roky,” řekla Natacha Buchetová pro Franceinfo.

Denně až 10 útoků. Migranti se v Německu stali terčem násilí, ušetřeny nejsou ani děti

sinfin.digital