Černobylská zóna smrti. Tajuplné okolí elektrárny je 31 let po nejhorší havárii stále nebezpečné

Info.cz, luš

Před jednatřiceti lety, 26. dubna 1986 přesně v 01:23 místního času, explodoval čtvrtý blok Černobylské jaderné elektrárny, jehož výkon dosahoval jednoho milionu kWh. K výbuchu došlo podle oficiální zprávy 30 sekund po odstavení reaktoru v době zkoušek nouzového fungování turbín. Příčinou katastrofy byla zřejmě chyba personálu, který se pravděpodobně dopustil hrubého porušení bezpečnostních pravidel. Podle ukrajinských médií ale mnozí odborníci zároveň soudí, že podíl na neštěstí měla i chybná konstrukce sovětského reaktoru, o jehož nedostatcích nebyla obsluha informována. Připomeňte si tragédii na dobových i nových snímcích.

Kromě bezprostředního okolí elektrárny bylo explozí silně postiženo i sousední Bělorusko, které zasáhlo 70 procent radioaktivního spadu, jenž z elektrárny unikl. Mnoho z těch, kdo zasahovali přímo v oblasti u elektrárny, ani netušilo, do jak nebezpečného prostředí byli vysláni.

Podle dobových dokumentů se do odstraňování následků exploze zapojilo i na 11 000 běloruských vojáků a policistů. V oblastech se zvýšenou radioaktivitou ještě dnes žije přes 1,1 milionu Bělorusů, což je 12 procent běloruské populace.

KLDR vyrobí každých šest týdnů jadernou bombu. Tisíce balistických raket děsí svět

sinfin.digital