Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Čerstvý sýr, skotský losos nebo whisky. Desítky britských potravin můžou přijít o ochrannou známku

Čerstvý sýr, skotský losos nebo whisky. Desítky britských potravin můžou přijít o ochrannou známku

Desítkám specialit vyráběných v Británii hrozí, že přijdou o své chráněné označení, až Británie vystoupí z EU. Tato perspektiva zanechává výrobce v naprosté nejistotě pokud jde o to, jak v budoucnu chránit své produkty.

Británie totiž nedisponuje vlastním systémem označení srovnatelným s tím, které existuje například ve Francii a které chrání proces výroby nebo původ produktů.

Proto se Charles Martell před dvěma desetiletími obrátil na evropské úřady. Na své farmě v Gloucestershire na jihozápadě Anglie vyrábí Single Gloucester cheese podle receptu z roku 1931. „Někteří začali vyrábět tentýž sýr v zahraničí, ale já jsem řekl: Dovolte, tohle není váš sýr!" vysvětluje farmář uprostřed svých krav v Dymocku v hrabství Gloucester.

Podařilo se mu pro sýr získat chráněné označení původu, které podle bruselské definice chrání místní speciality, jejichž kvalita nebo vlastnosti jsou výlučně nebo převážně dány zvláštním zeměpisným prostředím s jeho charakteristickými přírodními a lidskými faktory a jestliže výroba, zpracování a příprava takového zboží se děje na vymezeném území.

Známými příklady jsou francouzské šampaňské, italská parmská šunka nebo řecký sýr feta. Británie má 77 výrobků chráněných tímto označením, mezi něž patří čerstvý cornwallský sýr, skotský losos a skotská whisky.

Podle údajů Evropské komise se produkty s chráněným označením původu prodávají 2,3krát lépe než podobné výrobky bez tohoto označení. A výrobci mohou požadovat od EU finanční podporu.

Když Charles Martell začal v roce 1976 svůj Single Gloucester cheese vyrábět, dojil své tři kravky ručně a prodával několik bochníků sýra na místním trhu. Dnes sýr vyváží do třicítky zemí.

Zaměstnává jednoho Rumuna, experta na chov krav, a další lidi z Polska a Bulharska. Farmáři se obávají, že budou těžko získávat pracovní síly, jestliže brexit uzavře britský pracovní trh pro pracovníky z kontinentu.

Daniela Welchová, která pochází z Bulharska a pro Martella vyrábí Single Gloucester cheese už 13 let, je plná nadějí. „Jsem si jistá, že s našimi sýry budeme mít na evropský trh dále přístup, i bez označení EU," říká.

V Newmarketu na východě Anglie se výrobci místních párků z vepřového a bylinek rozhodli pro jinou formu evropského značení: chráněné zeměpisné označení, které je více spojeno s územím, kde se produkt vyrábí, než s procesem výroby. Také tito výrobci se setkali s napodobeninami svých uzenek.

Grant Powter, jehož rodina tyto uzenky vyrábí od osmdesátých let 19. století, považuje toto označení pro svůj podnik za rozhodující. „Až bude aktivován článek 50, ocitneme se v nejistotě," říká. Jde o článek 50 Lisabonské smlouvy, kterým formálně začne vyjednávání brexitu.

Britská vláda dosud neoznámila, zda budou evropská označení nahrazena podobným mechanismem platícím v Británii. „Tyto produkty jsou velmi důležité pro upevňování naší pověsti významné kulinářské země a budeme postupovat tak, aby byly i v budoucnu chráněny," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství.

Charles Martell si nedokáže představit, že by britská vláda nezavedla britskou podobu chráněných označení. „Bylo by to šílenství, kdyby to neudělali," prohlašuje. Neskrývá však uspokojení nad tím, že Británie EU opouští. Brexit by podle něho mohl být příležitostí, jak lépe chránit místní prostředí a skoncovat s "příliš štědrými" subvencemi pro velké zemědělské podniky.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek