Česko čeká nejteplejší den v roce. Teploty se vyšplhají na 38 stupňů, pak přijdou bouřky

ČTK, raz

Teploty v Česku dnes stoupnou, na celém území budou přes den šplhat ke 34 až 38 stupňům Celsia. Vedro večer přeruší studená fronta, se kterou přijdou zřejmě i silné bouřky. Horko v dalších dnech by pak už mělo být menší, přesto zejména na jihovýchodě a východě země bude nadále přes 31 stupňů. Uvedl to dnes na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upřesnil tak své předchozí informace o tom, že dnešní maxima kolem 38 stupňů se budou týkat zejména jihu Moravy.

V této souvislosti meteorologové lidem radí, aby omezili tělesnou zátěž a vyhýbali se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách. Zvláště opatrní mají být starší a nemocní lidé a děti. Doporučuje se pít víc neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a při pobytu na přímém slunci se chránit opalovacími krémy, slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Při použití klimatizace by měl být rozdíl venkovní teploty a klimatizovaného prostředí kolem pěti stupňů Celsia.

3509949:article:true:true:true

Vysoké teploty panují v Česku od neděle. A vedro není jen přes den, ale i po západu slunce. Takzvanou tropickou noc, při které teploty neklesají pod 20 stupňů Celsia, zaznamenali meteorologové z neděle na pondlí na 20 z 253 stanic. Nejvyšší ranní teplotu naměřili v Bystřici pod Hostýnem, a to 22,8 stupně.

Tropické noci Česko čekají i v následujících dnech. Nejteplejší bude podle meteorologů pravděpodobně noc na středu.

sinfin.digital