Český novinář sledoval volbu Putina přímo na Krymu: až fanaticky sváteční, ale bez pozorovatelů

Pro staronového prezidenta Vladimira Putina se o víkendu v celém Rusku vyslovilo 74 procent lidí, na anektovaném Krymu však získal přes 92 procent hlasů. Proč se tam těší takové oblibě, jak volby probíhaly a proč nebyla přítomná žádná pozorovatelská mise? To vše pro INFO.CZ přímo z místa vysvětluje novinář Tomáš Vlach.

Jaká byla na Krymu během voleb atmosféra?

Nadšená a sváteční. V centru města Simferopol bylo během voleb velké shromáždění lidí – byly jich tam tisíce – které večer přerostlo v obrovský koncert s nadšeným vyhlášením výsledků.

Lidé skandovali hesla jako „Rusko navždy“ a oslavovali odtržení od Ukrajiny. Bylo to až fanaticky sváteční. Jen později tekl proudem alkohol, takže se sváteční nálada poněkud vytratila.

Jak volby vnímali samotní lidé?

Každý, s kým jsem mluvil, volil Putina. A všichni brali volby jako velký svátek, jako možnost, jak poprvé volit svého ruského prezidenta. Většina lidí je vnímala jako historický okamžik, vypravovali mi, jak již dávno chtěli být připojení k Rusku. Je ale pravda, že je na Krymu i dost lidí, kteří jsou se současným vývojem na poloostrově nespokojení.

Mimo centrum to bylo také takové?

Na předměstích byly volby normálnější, civilnější. Lidé rovněž volili Putina, buď proto, že ho mají rádi, nebo proto, že nevidí jinou alternativu. Ale zároveň bylo zřejmé, že se tam nežije nejlépe. Že sliby, které zazněly před čtyřmi lety po anexi Krymu, se úplně nevyplnily a nyní je to znát.

Jediné, co tamní obyvatele a jejich nadšení drží, je jistá hrdost příslušnosti k Rusku. A také státními médii zkreslované informace ohledně toho, jak bídně se žije na Ukrajině a jaké mají štěstí, že z toho chaosu unikli.

Jak se tedy lidem na Krymu v současnosti žije?

Jak komu. Někdo si polepšil, třeba důchodci či státní zaměstnanci. Ti se mají lépe. Mnozí zaměstnanci žijí podobně, jako za Ukrajiny. A pak je zde poslední skupina lidí, která si pohoršila. To jsou hlavně podnikatelé. Například směnárníci. Protože v Rusku mohou směňovat peníze jen některé banky, tak tato skupina lidí oficiálně ukončila svou živnost a musí ji provozovat načerno.

Odehrály se během voleb nějaké nepokoje?

Zaznamenal jsem jen pár menších bitek mlaďasů po večerním koncertě, ve kterých hrál hlavní roli alkohol. Ale nešlo o nic velkého, žádné demonstrace či protesty jsem neviděl.

sinfin.digital