Chlapce po třech letech osvobodili ze zajetí islamistů, teď se v Kanadě znovu setkal s rodinou

Info.cz

adk

Konec války proti Islámskému státu přináší spoustu příběhů. Některé i se šťastným koncem. Irácká žena, která před šesti měsíci přicestovala jako uprchlík do Kanady, se nyní znovu setkala se svým synem. Neviděla ho přitom celé tři roky.

Rodina se rozdělila v srpnu 2014 poté, co ji dopadli bojovníci Islámského státu. Dvanáctiletého Emada Mishka Tamoa zachránily jednotky irácké vlády letos v červenci. Od té doby jezídský spolek v Manitobě vyzýval kanadské úřady, aby zajistily, že se rodina znovu shledá.

„Jsme nadšeni, že nám vláda skutečně naslouchala a za měsíc přivedla chlapce do Kanady,“ prohlásil ředitel sdružení Hadji Hesso. Členové rodiny ho přijeli přivítat na letiště ve Winnipegu, kam přiletěl ve čtvrtek.

Ačkoli byl Hesso s Tamoem od jeho nalezení v kontaktu, mnoho se toho nedozvěděl. Chlapec nechtěl mluvit o zážitcích z islamistického zajetí. Vyjádřil jen vděčnost, že už je na cestě do Kanady. „Jeho první otázka byla, jestli až se zase setká s maminkou, bude mít kolo. Tak jsme mu ho připravili,“ doplňuje Hesso.

sinfin.digital