Chtěl jsem s Rusy válčit o Krym, tvrdí ukrajinský exministr. Ostatní politiky ale nepřesvědčil

ČTK

sto

Admirál Ihor Teňuch, který byl na začátku roku 2014 ukrajinským ministrem obrany, ve výpovědích k případu svrženého prezidenta Viktora Janukovyče uvedl, že byl připraven rozpoutat válku o Krym, ale politici z rady národní bezpečnosti a obrany prý nechali ukrajinské jednotky stáhnout z poloostrova bez toho, aby se postavily ruským vojskům na odpor.

Admirál byl ministrem od 27. února do 25. března 2014. Rusko poloostrov anektovalo po obsazení ruskými vojsky a mezinárodně neuznávaném referendu. Ukrajinské posádky na poloostrově byly zablokovány ruskými vojáky v neoznačených uniformách. Na konci března směli ukrajinští vojáci z poloostrova odejít s částí techniky. Podle Kyjeva se na Ukrajinu vrátily asi čtyři tisícovky vojáků, dalších 11 000 se rozhodlo na poloostrově zůstat.

Exministr při výslechu uvedl, že na zasedání rady národní bezpečnosti a obrany 23. března 2014 rezolutně navrhl pokusit se o průlom k obklíčeným posádkám na Krymu, ale tehdejší šéf prezidentské kanceláře Serhij Pašinskij prohlásil, že je nutné vyslechnout názor i dalších členů rady. Podle admirála následně vystoupil nynější ministr obrany Stepan Poltorak, který prý navrhl, aby se ukrajinské jednotky „s hrdě vztyčenými prapory“ stáhly z Krymu.

Sám Poltorak mezitím tuto verzi popřel: na rozhodování o stažení z Krymu se nepodílel, nebyl tou dobou ani členem rady. Protokol s admirálovou výpovědí podle něj svědčí jen o tom, že Teňuch „byl tak vyděšený, že si neuvědomoval, kde je a co je“ - natolik jsou jeho tvrzení nemístná.

Proti tomu, aby se o Krym bojovalo, se podle admirála na vzpomínaném jednání rady ostře ohradila expremiérka Julija Tymošenková, kterou podpořil tehdejší premiér Arsenij Jaceňuk. Tymošenková prý argumentovala, že admirál nechápe situaci, že vyprovokuje Rusko k válce jako gruzínský prezident Michail Saakašvili, který prohrál boj o provincie ovládané separatisty, a že se nelze zajímat jen o Krym a opomíjet Ukrajinu jako celek.

sinfin.digital