Číňané chrastí zbraněmi. Vyhrožují, že kvůli Trumpovi vtrhnou na Tchaj-wan

Info.cz

Čína hrozí, že vojensky potrestá jakékoliv pokusy o narušení politiky jedné Číny. První na řadě by přitom měl být Tchaj–wan, který by Peking měl získat silou. Píše to deník Global Times, který ovládá čínská komunistická strana, a jenž lze vnímat jako hlásnou troubu režimu. Ostrá vyjádření jsou reakcí na chování nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zpochybnil dlouhotrvající americkou zahraniční politiku, která udržuje diplomatického vztahy s Pekingem, nikoliv s Tchaj-wanem. Trump byl také prvním zvoleným americkým prezidentem od roku 1979, který hovořil s nejvýše postaveným tchajwanským činitelem, v tomto případě s prezidentkou.

„Čína by měla dát najevo svoje odhodlání ovládnout Tchaj-wan silou,“ píše deník v redakčním úvodníku. Čína se přitom v posledních letech snažila navázat s ostrovem hlubší obchodní vztahy. Nic na tom nemění ani skutečnost, že Tchaj-wan je prakticky demokratický stát, přestože jeho nezávislost téměř nikdo neuznal a je nadále považován za součást Číny.

Vztahy mezi Pekingem a Tchaj-wanem se ovšem začaly zhoršovat už na začátku letošního roku, kdy v tchajwanských prezidentských volbách zvítězila Chaj Jing-wen. Ta je na rozdíl od svého předchůdce odpůrkyní sbližování s pevninskou Čínou. Peking přitom již přijal některé sankce, které mají ostrov poškodit. Jde především o omezení počtu turistů, kteří mohou jet z pevninské Číny na Tchaj-wan, a omezení některých investic.

Dokáže se Čína vypořádat se současnými problémy?

sinfin.digital