Čínský bloger pro INFO.CZ: "Vládu kritizujeme i s rizikem, že nám policie zaklepe na dveře."

Lucie Bednárová

Čína v poslední době stále více přiškrcuje cenzuru na internetu.Nedávno se do západních médií dostala zpráva, že čínská vláda zakáže používání virtuálních privátních sítí (VPN), které na internetu pomáhají cenzuru obcházet. Podle profesora Pekingské univerzity Hu Yonga, který mnoho let působil v čínských médiích a nyní je aktivním blogerem, proto mají uživatelé stále větší obavy o své bezpečí.

„Kritizovat čínskou vládu na internetu je možné a spousta lidí to dělá. Přistupujeme k tomu s vědomím, že nám může jednoho dne na dveře zaklepat policie. Je však nemožné se neustále schovávat a žít ve strachu,“ řekl Hu Yong v rozhovoru pro INFO.CZ. 

Ještě donedávna mohl na internetu publikovat nebo šířit informace každý, kdo měl přístup k síti. Represe riskovali pouze ti, kdo se pokoušeli organizovat politické protestní akce.

„Kritické názory vůči režimu, které nezpochybňovaly vedoucí úlohu strany, se tolerovaly. Stejně tak obcházení tzv. velkého čínského firewallu,“ říká analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Michal Thim. Takový postup ponechal určitý prostor pro vyjádření nesouhlasu, a v zemi se proto utvořila prominentní skupina blogerů a mikroblogerů, kteří často kritizovali konkrétní kroky vlády.

sinfin.digital