Co znamená pád Aleppa? 5 otázek a odpovědí

Info.cz

Syrská armáda zažívá s podporou Ruska a Íránu největší úspěch v dosavadní šestileté občanské válce. Až na malé území se jí podařilo dobýt Aleppo. Prezident Bašár Asad se už nechal slyšet, že jeho vojáci se teď zaměří na další území, které mají rebelové stále pod kontrolou. Politické řešení je v nedohlednu, hrozba dalších guerillových válek naopak na spadnutí. Server Bloomberg připomíná, že džihádisti umí využít slabin – o víkendu se jim znovu podařilo obsadit historickou Palmýru.

Blíží se konec války?

Těžko. Většina východního Aleppa, kterou měli doteď pod kontrolou rebelové, se proměnila ve změť prachu a sutin. Srdce povstalců srovnaly syrské a ruské nálety se zemí. Opozice se ale přesto nevzdává. „Nikdo za této situace nemůže přemýšlet o politickém řešení,“ řekl v listopadu BBC hlavní vyjednavač rebelů George Sabra. „Aleppo je pro revoluci důležité místo, není ale jediné.“

S tím ostatně souhlasí i Asad, který ještě před dobytím města řekl provládním novinářům, že Aleppo bude významná výhra, konec války ale znamenat nebude.

Poslední vzkazy z východního Aleppa. Co píše sedmiletá Bana a další?

sinfin.digital