Čokoláda jako dárek? Pozor, může způsobit diplomatickou roztržku

Lucie Bednárová

Měla to být pozornost před svátky, ale nakonec se z ní vyklubalo diplomatické fiasko. Co všechno způsobila tabulka čokolády s nevhodnou mapou na obalu?

O Vánocích se rozdávají dárky a podobná praxe funguje i ve světě diplomacie. To byl i případ chorvatské ambasády ve slovinské Lublani. Chorvatská velvyslankyně s přáním klidného prožití vánočních svátků poslala slovinským úřadům balíček s čokoládou. Tabulka, na jejímž obale byla mapa obou balkánských zemí, ale místo radosti způsobila diplomatickou roztržku.

Slovinsko totiž s Chorvatskem vede dlouholetý spor o několikakilometrový strategický pás pobřeží na břehu Jadranského moře, který je spojený s výsostnými právy na přístup k volnému moři. Lublaň argumentuje tím, že Chorvatsko má mnohem delší pobřeží, zatímco námořní hranice Slovinska je omezená.

Vleklý spor, který trvá už od roku 1991 a nyní je předmětem mezinárodní arbitráže, byl také jedním z důvodů, proč Slovinsko dlouhou dobu blokovalo vstup Chorvatska do EU (další problém představovaly potíže se spoluprací s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii). Společnou řeč obě země našly až v roce 2009 a o čtyři roky později se Chorvatsko stalo členem EU.

sinfin.digital