Další stopka. Soudce na poslední chvíli zmrazil Trumpův nový protiimigrační dekret, platit měl začít za pár hodin

Info.cz

abe

raz

Federální soudce ve státě Havaje zmrazil platnost nového protiimigračního dekretu Donalda Trumpa. Ten měl vejít v platnost minutu po půlnoci (05:01 našeho času). Prezident jím chtěl zamezit vstupu teroristů na americkou půdu a snížit imigraci celkově. 

Rozhodnutí federálního soudce Derricka K. Watsona platí napříč Spojenými státy. Podobná slyšení byla dnes kromě Havaje v plánu také v Marylandu a ve Washingtonu, kde pozastavili platnost už původního Trumpova výnosu. 

Obhájci státu Havají uvedli, že nový příkaz podobně jako ten původní porušuje základní svobody, protože je podle nich cíleně zaměřený proti muslimům. Zároveň uvedli, že může mít výrazný dopad na ekonomiku, i kvůli možnému poklesu turismu.

Exekutivní příkaz číslo 13 780

Revidovaný protiimigrační dekret má název Ochrana národa před vstupem zahraničních teroristů do Spojených států. Trump jeho vydáním reagoval na kritiku a výtky, které se snesly na jeho původní návrh z 27. ledna, kterým chtěl přistěhovalectví omezit. Řada soudců i některé americké státy se proti výnosu postavily. Prezident se proto rozhodl, že vydá nový příkaz, který částečně vyhoví námitkám odpůrců, ale zároveň bude dál plnit hlavní cíl, který si Trump při vstupu do Oválné pracovny předsevzal – bojovat proti terorismu, zamezit nelegální migraci a snížit zákonné přistěhovalectví z necelého milionu na 500 tisíc lidí ročně.

EXKLUZIVNÍ VIDEO Z UKRAJINY: Blokády nacionalistů rozehnala policie, hrozí nová revoluce

sinfin.digital