Další Trumpův obrat. Vzal na milost NATO a pak označil Asada za „řezníka“

ČTK

luš

Členské státy Severoatlantické aliance se musí dostatečnými investicemi do armády podílet na společné obraně. Po jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem to dnes prohlásil americký prezident Donald Trump. Trump opakovaně kritizuje fakt, že většina aliančních států včetně České republiky ročně odvádí na obranu méně než dohodnutá dvě procenta HDP.

Trump, který během loňské volební kampaně označil NATO za překonané, nyní ujistil, že alianci za zastaralou nepovažuje, navíc chce pracovat na posílení vzájemného partnerství. „Řekl jsem, že je zastaralé. Zastaralé vůbec není,“ prohlásil dnes prezident USA. Stoltenberg k tomu dodal, že oceňuje americký závazek podílet se na bezpečnosti Evropy.

Generální tajemník Severoatlantické aliance na tiskové konferenci rovněž řekl, že souhlasí s Trumpem, že NATO musí v boji proti terorismu dělat více. Právě na boj proti islámským radikálům se aliance podle Trumpa nyní zaměřuje.

Trump se také věnoval tématu nedávného chemického útoku v Sýrii, z něhož Washington viní režim syrského prezidenta Bašára Asada, který ale odpovědnost odmítá. Prezident USA prohlásil, že vůbec nepochybuje o správnosti amerického odvetného úderu na syrskou leteckou základnu. Zároveň poznamenal, že by si rád myslel, že Rusko o chemickém útoku předem nevědělo.

sinfin.digital