Další zvrhlík? Herečka spustila lavinu obvinění, významný režisér vězí po uši ve skandálu

Adéla Gálová

S celosvětovým rozšířením kampaně proti sexuálnímu násilí #meetoo, kterou podnítil hollywoodský skandál producenta Harveyho Weinsteina, začaly vyplouvat na povrch případy sériového obtěžování ze strany vlivných osobností také na „lokálnější“ úrovni. V uplynulých dnech smetla ve skoro-sousedním Maďarsku lavina facebookových odhalení dalšího prominenta z oblasti filmové a divadelní kultury.

Čtyřiasedmdesátiletý divadelní režisér, ředitel nejvýznamnější maďarské divadelní scény Vígszínház a vysokoškolský pedagog László Marton čelí obvinění, že během své umělecké dráhy opakovaně obtěžoval dívky ve věku kolem 20 let – především začínající herečky, ale i studentky nebo zaměstnankyně divadla.

Dej mu pusinku

Stejně jako v případě Weinsteina inspirovala i maďarskou vlnu facebookových comig-outů konkrétní žena-oběť, která se jako první odhodlala sdílet detaily svého příběhu s veřejností, byť nejprve bez vyzrazení jména agresora. Lilla Sárosdi (41) popsala, jak ji jako mladou a důvěřivou dívku na počátku kariéry režisér vylákal ještě s jedním kolegou na projížďku autem.

„Vzápětí už jsem seděla v bílém BMW, vedle mě sám velký režisér, jeho kámoš za volantem. U Markétina mostu – nikdy na tu chvíli nezapomenu – jsem pohlédla stranou a uviděla budovu parlamentu, zatímco z druhé strany přede mnou klečel pan režisér na sedadle s rozepnutým poklopcem a před očima se mi komíhal jeho malý ochablý úd. ´Dej mu pusinku´, zněla instrukce.“

sinfin.digital