Děsivá havárie kousek za českými hranicemi: V plamenech zemřelo 18 lidí, zraněných jsou desítky

ČTK

lup

Zřejmě až 18 mrtvých a 30 zraněných si dnes vyžádala srážka autobusu s kamionem na německé dálnici A9 nedaleko českých hranic. Autobus s cestujícími ze Saska začal po nárazu hořet, informovala s odvoláním na policii agentura DPA. Příčina nehody se vyšetřuje. Policie předpokládá, že všech 18 osob, které zatím označovala za pohřešované, při nehodě v autobuse zahynulo.

 

 

Že si tragédie na dálnici vyžádala oběti na životech policie potvrdila krátce poté, co o „řadě mrtvých“ informoval i mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Stav některých ze tří desítek zraněných je podle policie vážný.

„Třicet lidí utrpělo zranění, z toho několik vážná... Zbylé osoby zřejmě v hořícím autobuse přišly o život,“ uvedla policie. Dřívější domněnky, že mohl někdo v šoku utéci do blízkého lesa, policie vyloučila. V okolí dálnice totiž stojí ploty, které vozovku chrání před zvěří. Takový plot by nemohli cestující překonat.

Nehoda se stala na dálnici nedaleko severobavorské obce Münchberg, která leží asi 30 kilometrů od západočeské Aše. Celkem v autobuse cestovalo 46 pasažérů a dva řidiči.

Autobus narazil zezadu do kamionu kolem sedmé hodiny ranní, když se na dálnici začala tvořit kolona. Krátce po nárazu začal autobus hořet. Na fotografiích z místa neštěstí je vidět jen ohořelý vrak. Záchranáři na pomoc zraněným povolali mimo jiné několik vrtulníků.

V autobuse byla skupina důchodců ze Saska, uvedla policie. Podle německých médií pocházeli z Drážďan a z Horní Lužice, tedy nejvýchodnějšího cípu Saska na české a polské hranici. Namířeno měli podle místního listu Frankenpost do Itálie.

sinfin.digital