Děsivé dozvuky požáru v Londýně. Lékaři potvrdili první případ otravy kyanidem

Info.cz, ekb

Měsíc po tragickém požáru 24patrové bytové věže Grenfell Tower na západě Londýna lékaři potvrdili první případ otravy kyanidem, který se zřejmě uvolnil z hořícího plastu a izolace. Otravu diagnostikovali 12leté Luaně Gomesové, která smrtící požár přežila. Kvůli riziku otravy kyanidem byla v péči lékařů také její sestra a matka, která byla v sedmém měsíci těhotenství, po požáru ale potratila. 

Podezření na rozsáhlou otravu toxickým kyanidem měli lékaři už dříve, Luana Gomesová je ale prvním potvrzeným případem. Dívka, které lékaři diagnostikovali „zranění z nadýchání se kouře“ a „otravu kyanidem“, strávila v bezvědomí šest dní. Její matka čtyři dny a sestra Megan dokonce týden.  

Otrava kyanidem je při požárech poměrně častým jevem. Jedovatý plyn se totiž uvolňuje při hoření plastů, ze kterých se vyrábí řada domácích spotřebičů a výrobků. Otrava se pak projevuje bolestí hlavy, závratěmi, zmateností, zvracením a časté jsou také křeče. Pokud je koncentrace jedovatého plynu vysoká, následuje rychlá smrt.

„Účinky jsou opravdu rychlé, můžete umřít během několika vteřin,“ řekl pro BBC toxikolog a lékař jednotky rychlé péče Johann Grundligh.

3494309:article:true:true:true

„Zní to dramaticky, protože je kyanid známý jako zbraň travičů. Kyanidy jsou ale produkovány také některými bakteriemi, houbami a řasami,“ říká odborník na životní prostředí a analytik BBC Roger Harrabin. Tento jedovatý plyn se navíc objevuje v některém ovoci, jako jsou meruňky, jablka nebo broskve.

Požár, který 14. června zachvátil výškovou budovu na západě Londýna, si vyžádal 80 obětí. Hořet podle vyšetřovatelů začalo od lednice, za rychlé rozšíření plamenů však mohl nekvalitní izolační obklad budovy. Matka Luany Gomesové, která byla v době požáru v sedmém měsíci těhotenství, kvůli tomu zuří. „Právě jste zabili mého syna,“ říká. „Mohl přežít. Kvůli těmto podmínkám ale zmizel,“ dodává.

sinfin.digital