Devět zraněných v Ohiu. Na univerzitě útočil přistěhovalec ze Somálska

ČTK

Devět zraněných si dnes vyžádal útok v kampusu státní univerzity v Columbusu v americkém státě Ohio. Útočník najel autem nejprve do lidí, kteří stáli na chodníku, pak z vozu vystoupil a napadl další lidi sekáčkem na maso. Původní informace školy, že se na kampusu nachází "aktivní střelec", se podle místní policie nepotvrdila. Ozbrojence zastřelil policista, který byl poblíž, informovala agentura AP.

Z celkem devíti zraněných je osm mimo ohrožení života, jeden je ale v kritickém stavu, řekl na tiskové konferenci mluvčí policie. Dva lidé utrpěli bodná a dva řezná zranění, čtyři zranil náraz autem. Zranění poslední oběti útoku zatím nejsou známa. Střelná zranění neutrpěl nikdo.

Podle amerických médií byl útočníkem muž somálského původu. Podle NBC News se jmenoval Abdul Razak Ali Artan. Šlo o dvacetiletého studenta univerzity, který v USA pobýval legálně. Zastřelit se ho podařilo policistovi, který se nacházel poblíž místa útoku. Motiv útočníkova činu zatím není znám, policie ale nevyloučila, že šlo o terorismus.

Veškerá varování před nebezpečím policie už odvolala, domnívá se totiž, že ozbrojenec neměl žádného komplice. Veškerou výuku univerzita přesto pro zbytek dne zrušila.

Univerzita kolem 10:00 místního času (16:00 SEČ) na twitteru studenty vyzvala, aby utekli, schovali se, nebo se bránili "aktivnímu střelci". Řada z nich podle televize CNN výzvy vyslyšela a zabarikádovala se ve svých pokojích na kolejích. Na univerzitě studuje kolem 66.000 lidí.

 

sinfin.digital